Další mýty a fakta v péči o zuby

18 Zář

Pokračujeme oblíbeném v tématu „Mýty a fakta v péči o zuby“. První díl tohoto tématu najdete zde. Mohlo by Vás dále zajímat:

Dělá se mi hodně kámen, protože máme tvrdou vodu

Zubní kámen není vodní kámen. Zubní kámen vzniká vychytáváním a krystalizací minerálů (např. vápník a fosfor) ze slin na povrchu zubů nebo zubních náhrad. Pokud na povrchu zubů nebo zubní náhrady zůstane zubní povlak (zubní plak, bakteriální biofilm), dochází pak k jeho mineralizaci a tvorba zubního  kamene je rychlejší.

Mineralizace zubního povlaku nastává již po 4-8 hodinách po jeho tvorbě. 50% neočistěného zubního povlaku dokáže zmineralizovat v průběhu 48 hodin a až 90% povlaku zatvrdne v dalších 10 dnech!

místa, kde se rád ukládá zubní kámen

Zubní kámen se ukládá ve vrstvách a rychlost jeho tvorby je individuální. Nejčastější místa jeho hromadění jsou místa retence zubního plaku – převislé výplně, zámečky ortodontických aparátů, okraje náhrad,… ) nebo místa těžce dostupné zubnímu kartáčku – stoličky, dolní zuby ze strany jazyka a boční strany zubů, když nepoužíváte mezizubní pomůcky.

kartáček je zbraň na zubní kámen

Všechna místa, kde se zubní kámen hromadí, značí jenom to, že jsou nedostatečně vyčištěna. Proto je zubní kartáček nejsnadnější zbraní na zubní kámen. Důkladným vyčistěním zubního povlaku ze všech povrchů zubů předcházíte tvorbě kamene. 

Krvácení dásní při čištění je normální

pozor na parodontózu

Plivání krve nebo krví zbarvené pěny z pasty po čištění znamená zánět dásní. Největším problémem je snad to, že zánět není doprovázen bolestí, a proto nám to přijde normální. Výstražným znamením je pro nás právě ta krev, která se u zdravých dásní jen tak neobjevuje.

Nejčastější příčinou krvácení dásní je chronický zánět dásní indukovaný zubním povlakem – gingivitida. Gingivitida je při neléčení předzvěstí parodontitidy – lidově parodontózy či paradentózy.

jde o imunitní reakci

Krvácení dásní je vlastně projev obranné reakce imunitního systému. Bakterie přítomné v zubním plaku vyvolají zánětlivou – obrannou – reakci tkání dásní. V dásních pak dojde k celé řadě imunitních procesů, jejímž výsledkem je větší prokrvení dásní, otok a krvácení při sebemenším poranění (například při čištění zubů zubním kartáčkem). Větší prokrvení a následný otok je zcela přirozenou reakcí na přítomnost většího, nezdravého, množství bakterií u dásní. Díky většímu prokrvení je zánětlivá oblast lépe zásobena krví včetně imunitních buněk a imunitních látek. Zánětlivá reakce začíná již po pouhých 48 hodinách přítomnosti zubního povlaku.

Pokud je množství a spektrum bakterií dlouhodobě vysoké, imunitní reakce nestačí na potlačení bakterií a imunitní systém začíná svou reakcí poškozovat i vlastní tkáně organizmu, zejména kost kolem zubů. Vzniká tak parodontitida.

Zdravá dáseň nekrvácí, proto při prvních náznacích krve při čištění zubů navštivte zubního lékaře nebo ordinaci dentální hygieny.

Používání mezizubního kartáčku a nitě mi způsobuje krvácení dásní

Omyl. Krvácení při čištění mezizubních prostorů je znakem toho, že se mezizubní prostory dlouho nečistily. Dlouho může znamenat i pouhých 48 hodin, během kterých povlak dokázal spustit zánětovou reakci.

papilitida

Pokud dásně nekrvácejí při čištění s klasickým zubním kartáčkem po celém obvodu zubu, ale jen při použití mezizubního kartáčku krvácí mezizubní dáseň (papila), hovoříme o papilitidě. Papilitidy se snadno zbavíme stejným způsobem jako gingivitidy – a to vyčistěním povlaku z drážděného místa.

Zanícené papily jsou zpočátku při čištění drážděné a objevuje se krvácení, ale již při dalším čištění si všimneme slabší intenzity krvácení. Nenechte se odradit a čistěte i přes krvácení.

profesionální péče na dentální hygieně

Je možné, že navzdory pořádnému každodennímu čištění krvácení zcela neustane. V takovém případě je ideální domluva návštěvy dentální hygieny – vyčištění již zmineralizovaného zubního povlaku (zubního kamene) a kalibrace a výběr pro Vás vhodných a správných mezizubních pomůcek.

Na dentální hygienu nechodím, protože mi po ní posledně krvácely dásně

Dásně mohou krvácet nicméně to není důvod k nenavštěvování dentální hygieny. Důvody krvácení dásní po dentální hygieně:

Probíhající gingivitida nebo papilitida (zánět dásně nebo mezizubní dásně)

Probíhajícího zánětu se nezbavíte hned po ošetření. Na dentální hygieně se odstraní příčina zánětu – nánosy povlaku a zubního kamene. K vyléčení zánětu dásní a zastavení krvácení je pak nutná Vaše spolupráce. Doporučujeme následovat instrukce ošetřujícího v domácí péči o ústní dutinu. To znamená pečlivě si čistit zuby (odstranit povlaky ze všech plošek zubů) za pomoci pro Vás vybraných pomůcek). Krvácení pak postupně vymizí do týdne.

Probíhající parodontitida

Na běžné dentální hygieně se odstraňují pouze nánosy zubního povlaku a kamene nad úrovní dásní. Při parodontitidě se tyto nánosy nacházejí i pod úrovní okraje dásní (při nejhorších stavech i do hloubky 12 milimetrů) a odstraňují se při hloubkovém čištění (deep scaling) za účinku lokální anestezie. Proto, pokud Vám byla diagnostikována parodontitida, nemějte obavy z přetrvávajícího krvácení dásní při čištění zubů.

Trpíte akutním onemocněním

Pokud trpíte infekčním onemocněním (herpes, zanícený koutek, chřipka atd.) ošetření v zubní ordinaci odložte. Podrážděná dáseň po čištění je více náchylná na infekci.

Na zubní protetické náhrady se neusazuje povlak a není potřeba je čistit

Vývoj zubního povlaku je složitý a dynamický proces, který probíhá v několika stadiích. V průběhu několika minut po vyčistění zubů se na povrchu zubů a také zubních náhrad začíná formovat tzv. pelikula. Tento lepivý beztvarý film zatím neobsahuje bakterie. Ty k němu ale brzy lehce přilnou a postupně jej kolonizují, shlukují se a formují povlak, který časem vzrůstá a zraje.

K usazovaní zubního povlaku a zubního kamene v ústní dutině je potřeba jenom pevný povrch a nezáleží, jestli jde o vlastní zub nebo korunku. U náhrad pevně fixovaných na Váš původní zub (korunka, můstek, overlay, apod.) může být plak ještě nebezpečnější, protože se často hromadí v místech, kde korunka doléhá na původní zub.  Nečištěním náhrady je pak ohrožena živostnost celého zubu.

Tento příspěvek pro Vás připravila dentální hygienistka Bc. Katarina Struháriková a odborný tým Studia 32

Zanechte komentář

Pod Sychrovem I 83

101 00 Praha 10 Michle

+420 271 751 631

Objednejte se již dnes!

Ordinační doba

PO-ČT 8-17, PÁ 8-12

Napiště nám

recepce@studio32.cz
css.php