Vnitřní zabarvení zubů – příčiny, prevence a léčba

24 Zář

Vnitřní zabarvení zubů je změna barvy zubů, která se objevuje uvnitř samotné struktury zubu. Na rozdíl od vnější pigmentace, která se vyskytuje na povrchu zubů, vnitřní zabarvení je hlubší a často vyžaduje jiné metody léčby.

Jak vzniká vnitřní zabarvení zubů?

Vnitřní zabarvení zubů může být způsobeno několika faktory:

Stárnutí

S věkem se zubní sklovina opotřebovává, což odhaluje tmavší dentin pod ní. Tento proces je přirozený a nevyhnutelný.

Léky

Některé léky, jako jsou tetracykliny, mohou způsobit trvalé zabarvení zubů, pokud jsou užívány v období, kdy se zuby vyvíjejí (obvykle před 8. rokem věku). Tetracyklinové skvrny jsou často šedé nebo hnědé a mohou být velmi odolné vůči bělení. Kromě zabarvení může tetracyklin poškodit a oslabit sklovinu, což vede k vyšší křehkosti a náchylnosti k opotřebení.

Trauma

Poranění zubu může způsobit krvácení uvnitř zubu, což vede k zabarvení. Trauma může také poškodit pulpu zubu, což způsobí její odumření a ztmavnutí zubu.

Nadměrné užívání fluoridů

Ač se užívání fluoridů doporučuje, nadměrné množství fluoridu během tvorby zubů může způsobit stav známý jako fluoróza. Fluoróza způsobuje bílé nebo hnědé skvrny na zubech a může také vést k nerovnoměrnému povrchu skloviny.

Genetické faktory

Někteří lidé mají přirozeně tmavší dentin nebo méně průsvitnou sklovinu. Genetika hraje roli v přirozené barvě zubů, což může ovlivnit, jak jsou zuby náchylné k vnitřnímu zabarvení.

Jak vnitřní zabarvení ovlivňuje zdraví zubů?

Vnitřní zabarvení zubů samo o sobě neznamená poškození zdraví zubů, ale může být indikátorem jiných problémů, jako jsou trauma nebo excesivní užívání určitých léků. Poškození skloviny tetracykliny může vést ke zvýšené křehkosti zubů a náchylnosti k opotřebení a kazům.

Jak předcházet vnitřnímu zabarvení zubů?

  • Vyhýbání se některým lékům. Pokud je to možné, vyhněte se užívání tetracyklinů během těhotenství a u malých dětí.
  • Omezení nadměrného příjmu fluoridů. Dodržujte doporučené množství fluoridů a vyhněte se nadměrnému používání fluoridových doplňků.
  • Ochrana zubů před poraněním. Používejte chrániče zubů při sportovních aktivitách, které mohou způsobit úrazy.
  • Pravidelné zubní prohlídky. Navštěvujte zubního lékaře pravidelně, aby se jakékoliv problémy mohly řešit včas.

Jak vnitřní zabarvení řešit?

Profesionální bělení

Dentální hygienistka nebo zubní lékař mohou nabídnout profesionální bělící procedury, které jsou účinné pro vnitřní zabarvení. Tato metoda může být méně účinná u zubů poškozených tetracykliny.

Vnitřní bělení

Tento postup se používá u zubů, které ztmavly v důsledku traumatu nebo endodontického ošetření. Bělící látka se aplikuje přímo do vnitřku zubu a zub se následně uzavře. Tento proces může být opakován, dokud se nedosáhne požadované barvy.

Korunky a fazety

Pro těžší případy vnitřního zabarvení mohou být doporučeny korunky nebo fazety, které zcela zakryjí postižený zub. Fazety jsou tenké keramické vrstvy, které se připevňují na přední povrch zubů, zatímco korunky pokrývají celý zub.

Metoda Icon

Icon je mikroinvazivní metoda, která může být použita k ošetření lehkých až středních forem vnitřního zabarvení, zvláště způsobených fluorózou nebo demineralizací. Tato metoda využívá speciální pryskyřici k infiltraci a zakrytí zabarvených oblastí, čímž zlepšuje estetický vzhled zubů.

Endodontické ošetření

Pokud je vnitřní zabarvení způsobeno traumatem nebo infekcí, může být nutné endodontické ošetření (ošetření kořenových kanálků). Tím se odstraní postižená tkáň uvnitř zubu a zub se následně zaplní a uzavře.

Shrnuto – vnitřní zabarvení zubů může být způsobeno různými faktory, včetně stárnutí, léků, traumatu a genetických faktorů. Přestože samo o sobě nepoškozuje zdraví zubů, může být indikátorem jiných problémů. Prevence zahrnuje správné užívání léků a ochranu zubů před poraněním. Existují různé profesionální metody, jak vnitřní zabarvení řešit, včetně profesionálního a vnitřního bělení, použití korunek a fazet, metody Icon a endodontického ošetření.

Pokud máte problémy s vnitřním zabarvením zubů nebo si nejste jisti stavem svých zubů, navštivte Studio 32. Naši odborníci Vám rádi doporučí nejlepší řešení a pomohou Vám dosáhnout zářivého úsměvu. Těšíme se na vaši návštěvu!

Tento příspěvek pro Vás připravila zubní hygienistka Andrea Plachá, DiS. a odborný tým Studia 32

 

Sdílejte:
Zanechte komentář

Pod Sychrovem I 83

101 00 Praha 10 Michle

+420 271 751 631

Objednejte se již dnes!

Ordinační doba

PO-ČT 8-17, PÁ 8-12

Napiště nám

recepce@studio32.cz
css.php